پایان نامه بررسی اثرات پروپرانولول روی بازتثبیت حافظه ترس در رت:
تکه هایی از متن به عنوان نمونه :
چکیده
مقدمه و هدف: بازتثبیت حافظه فرایندی است که به دنبال یادآوری و فعالسازی حافظههای ثبت شده قبلی اتفاق میافتد. فرایند بازتثبیت فرصت دستکاری کردن حافظه را بعد از شکل گیری ارائه میدهد و شاید به این صورت وسیله درمانی برای درمان حافظههای به زور وارد شده که وابسته به بیماریهای استرسی بعد از تروما (Post-traumatic stress disorders, PTSD) است، فراهم شود. مطالعات قبلی نشان دادهاند، که تزریق سیستمیک آنتاگونیستهای گیرندههای بتاآدرنرژیک باعث کاهش بازتثبیت حافظه ترس در رت میگردد. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر پروپرانولول به عنوان یک آنتاگونیست گیرنده بتا آدرنرژیک بر بازتثبیت حافظه ترس در رت با در نظر گرفتن شدت و سن حافظه میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه از 160 سر موشهای نر سفید آزمایشگاهی از نژاد Wistar با وزن 300-250 گرم استفاده شد. همه موشها داخل Fear conditioning system آموزش دیدند، که برای ایجاد حافظه ضعیف از 2 شوک 1 میلی آمپری و برای ایجاد حافظه قوی از 5 شوک 1 میلی آمپری استفاده شد. سپس در گروههایی که حافظه نزدیک آنها بررسی شد 24 ساعت بعد از بهخاطرآوری به مدت 4 روز متوالی تست انجام شد، و در گروههای حافظه دور 36 روز بعد از بهخاطرآوری تستها انجام شد.
نتایج: یافته های ما نشان دادند که، تزریق سیستمیک پروپرانولول سبب آسیب بازتثبیت حافظه ترس نزدیک و دور صرف نظر از شدت آنها میگردد.
نتیجه گیری: این یافتهها نشان دادند که گیرندههای بتا آدرنرژیک در بازتثبیت حافظه ترس نزدیک و دور ، نقش مهمی را ایفا می کنند.
واژههای کلیدی: بازتثبیت حافظه، پروپرانولول، حافظه نزدیک، حافظه دور، حافظه قوی، حافظه ضعیف
1-1- مقدمه
توانایی مغز جهت حفظ و بهخاطرآوری اطلاعات حافظه نامیده میشود. پردازش حافظه در چند مرحله صورت میگیرد که عبارتنداز: نخست فاز کدگذاری (Encoding phase) یا اکتساب اطلاعات ((Acquisition، تثبیت ((Consolidation و بهخاطرآوری (Retrieval). به دنبال بهخاطرآوری دو وضعیت متضاد اتفاق خواهد افتاد، تثبیت مجدد یا بازتثبیت (Reconsolidation) و یا خاموشی Extinction)). بازتثبیت حافظه فرایندی است که به دنبال یادآوری و فعالسازی حافظههای ثبتشده قبلی اتفاق میافتد (51 ، 9).
بازتثبیت یک ،فرایند بنیادی است. بعضی از پارامترهای آزمایشگاهی میتوانند مانع از ظاهر شدن بازتثبیت شوند که به آنها عوامل مرزی می گویند. محققان نشان دادهاند که حافظه قوی در رتها ابتدا در مقابل بازتثبیت مقاومت می کنند ولی بعد از زمان کافی متحمل بازتثبیت میشوند که این قضیه نشان دهندهی این مطلب است که وضعیت مرزی می تواند ناپایدار باشد.
در طی سالهای اخیر مطالعات زیادی در زمینه حافظه و یادگیری انجام شدهاست و به کمک نتایج حاصل از آنها قسمتهای مختلف مغز که در این رابطه دخیل هستند، شناسایی شده اند. آمیگدال از جملهی این مناطق است که در تعامل با هیپوکمپ و شکنج دندانهای بر حافظه مؤثر است. بررسیهای آسیبشناسی، الکترو فیزیولوژی، فارماکولوژی و تصویربرداری نشان میدهد که آمیگدال نقش مهمی در اکتساب و تثبیت یادگیری و حافظه دارد. اثرات ترکیبات شیمیایی و هورمونهای محیطی از قبیل گلوکوکورتیکوئیدها و کاتکولآمینها (اپینفرین و نوراپینفرین) از طریق آمیگدال وساطت میشود (16). نشان دادهشدهاست که افزایش رهایش اپینفرین و نوراپینفرین در طی استرس از غده فوق کلیوی از طریق مسیر منزوی Nucleus of Salitary Tract (NTS) ، در بصل- النخاع، سبب افزایش حافظه میشود. .نورونهای آدرنرژیک این مسیر به طور مستقیم با آمیگدال در تماس هستند.