با دوراهی سخت تفویض اختیار چه جوری برخورد کنیم؟
با دوراهی سخت تفویض اختیار چه جوری برخورد کنیم؟
با دوراهی سخت تفویض اختیار چه جوری برخورد کنیم؟
افرادی که تمایلی به تفویض اختیار ندارن، یک جمله توجیهیِ دلگرم کننده دارن: «اگه این کار منه، خودم باید به تنهایی اونو انجام بدهم». این طرز تفکر بهونه ایه واسه کار کردن زیاد و باور به این که هیچ راه دیگری واسه انجام کارا وجود نداره.
اگه این باور رو درست فرض کنین، پس این احتمال رو بعید میدونید که بعضی وقتا در صورت واگذاری کار، ممکنه نتیجه کار بهتر از زمانی شه که خودتون به تنهایی قصد انجام اونو داشتین.
اگه شمام اسیر این جور جملات توجیهی شدین، پس تنها نیستین. تفویض اختیار، بخش ای از مدیریت شخصی و حرفه ایه که خیلی از آدما در اون ضعف دارن. این سختی، به دلیل نیاز ما به کنترل نتایج و این باور ریشه داره که ما خودمون بهتر میدونیم چیجوری کارا رو انجام بدیم و دست کشیدن از این عادت، کار سختیه.
زمانی که کارمندی موفق نشه کارش رو به درستی یا به موقع بکنه، ما به عنوان مدیر، نگران نتایج کار می شیم. شکست کارمند اثر بدی روی ما می ذاره، پس ما راهی رو انتخاب می کنیم که کمترین احتمال شکست رو داشته باشه. به جای اینکه روی بهبود مهارت تفویض اختیار خود کار کنیم، ترجیح میدیم به حجم کار خودمون اضافه کنیم. فکر می کنیم زیاد کردن حجم کار، کم خطرتر از واگذاری کار به افرادیه که ممکنه اونو دقیقا برابر خواستهامون انجام ندن.
پشتِ بهونهای خیلی واسه محول نکردن کارا، بزرگدلیل خودداری خیلی از ما از تفویض اختیار اینه: تفویض اختیار به معنای دست کشیدن از چیزیه که دوست نداریم از دست بدیم (مثلا بخشی از کنترل) و ، حفظ چیزیه که ترجیح میدیم دست از اون بکشیم (مثلا مسئولیت پاسخگویی).
درباره اش فکر کنین. طبیعتا دوست داریم کنترل در دست ما باشه. دوست داریم از انجام کامل کارا به روشی که خودمون می خواهیم، مطمئن شیم. حتی فکر اینکه اجازه دهیم شخص دیگری، مسئولیت کاری رو بر عهده بگیره که یه مدت بر عهده ما بوده، ترسناکه:
- اگه کار رو درست انجام ندن، چه می شه؟
- اگه نتیجه در حد استانداردهای من نباشه، چه می شه؟
- اگه کار رو به شکل ی من انجام ندن، چه می شه؟
- اگه اهمیت وجود من در سازمان کم شه، چه می شه؟
- اگه اونا کار رو بهتر ازم بکنن، چه می شه؟
در دست نگهداشتن کنترل، وسوسه انگیزه و دست کشیدن از اون بیشتر و به اشتباه، با دست کشیدن از رهبری برابر انگاشته می شه. واقعا، رهبری بیشتر به مسئولیت مربوطه تا کنترل امور.
تا الان چند بار شنیدین که کسی بگه می تونه از پسِ مسئولیت یک کار بربیاید؟ شاید خیلی از مردم این رو بگن، اما منظور بیشتر اونا اینه که دوست دارن کنترل کارا در دست خودشون باشه.
تفویض اختیار به معنای قبول کردن واقعی مسئولیت و ناگزیر به معنای دست کشیدن از بخشی از کنترله. اگه دست کشیدن از بخشی از کنترل، برایتون سخت باشه، پس چیجوری می تونین بر تصور تون پیروز شدین و مهارت تفویض اختیارتون رو بیشتر از قبل بهبود بخشید؟ واسه تقویت این مهارت، نکات زیر رو رعایت کنین:
1. قبول کنین که نمی تونین همه کارا رو خودتون به تنهایی انجام بدین
همه ما محدود کردنایی داریم. اگه نخواهید محدود کردن هاتون رو قبول کنین، خودتون رو از پای درمی آورید. شاید نه همین فردا و نه حتی سال بعد، اما استرس و فشاری که واسه انجام همه کارا به خودتانن وارد می کنین، در آخر شما رو تحت اثر قرار میده.
2. با قدمای کوچیک شروع کنین
تفویض اختیار یک مهارته و یادگیری اون، لازمه صبر، ایستادگی و تمرینه. تفویض اختیار رو با کارهای کوچیک و آسون شروع کنین. همونطور که اعتمادتان بیشتر می شه، تمایل تون به واگذاری کارا هم بیشتر می شه.
3. از موفقیتا تشکر کنین
پس از مشاهده ی نتیجه موفق چند کار محول شده به بقیه، از آدما تشکر کنین. به زمان صرفه جویی شده به دلیل ی تفویض اختیار و بهره ای که از اون زمانِ اضافه واسه انجام پروژه های دیگر نصیب تون شده، فکر کنین.
4. قبول کنین «روش شما»، همیشه «تنها روش» ممکن نیس
بزرگ ترین دلیل نبود تفویض اختیار، ترس از «درست» انجام نشدن کارهاست. مشکل اینه که از نظر شما، «درست» انجام دادن، یعنی «به روش شما» انجام دادن و قبول نکردن این حقیقت که بعضی وقتا واسه رسیدن به یک نتیجه، راه های دیگری هم هست.
5. وسیله کاری رو که می خواید بقیه واسه شما بکننن، در اختیارشون بذارین
تفویض اختیار تنها زمانی نتیجه می ده که شما واسه موفقیت خودِ فرد به اون کمک کنین. پس حتما منابع درست رو در اختیارش بذارین و با حفظ رابطه، مشارکت و حمایت، به اون کمک کنین. بهه یاد داشته باشین تفویض اختیار به معنای انصراف از مسئولیت نیس و باید واسه اثر گذاشتن بر یک نتیجه موفق، اقدامات لازم رو بکنین.
6. از پیشرفتای بقیه تشکر کنین
شاید انجام درست کارا و رسیدن به نتیجه مطلوب واسه شما عادی شده باشه، اما واسه بقیه که به اندازه شما سابقه و تجربه ندارن، رسیدن به موفقیت، تجربه ای هیجان انگیز و نیروبخشه. نتیجه موفق، فقط به انجامم «درست» یک کار خلاصه نمی شه، بلکه باید از این فرصت واسه تشکر از زحمات و پیشرفتای افراد استفاده کرد.
7. از فرصت انجام پروژه های ثمربخش استفاده کنین
هر قدر زمان کمتری رو صرف انجام کارهای کم اهمیت کنین، زمان بیشتری واسه تمرکز روی اهداف اصلی تون دارین، همون اهداف مهمی که معمولا به خاطر حجم زیاد کار، اونا رو به انتهای فهرست انجام کار روونه می کنین.
8. جست و خیزِ قدرت و مسئولیت رو درک کنین
تفویض اختیار به معنای دست کشیدن از مسئولیت نیس و این درس مهمی واسه رهبری واقعیه.
9. از اهرم استفاده کنین
با تفویض اختیار می تونین افراد درست رو واسه کارهای درست انتخاب کنین. هر قدر انتخاب شما دقیق تر باشه، استفاده ، کارایی و فرصتای رشد سازمانی بیشتر خواهند بود.
وقتی تفویض اختیار به درستی انجام شه، همه بهره مند می شن. شما زمان بیشتری واسه تمرکز روی مسئولیتای اصلیِ شغل خود دارین و کارمندان شمام فرصتای بیشتری واسه گسترش و پربار کردن شغل شون دارن. پاداش اضافه تفویض اختیار هم اینه که از فشارهای زمانیِ شما کم کرده می شه و در درازمدت، کار بهتر انجام میشه. پس، خیالات قبلی تون رو از تفویض اختیار کنار بذارین! شما قبلا کارتون رو خوب انجام می دادین: با تفویض اختیار می تونین حتی بهتر از قبل عمل کنین. با یک دیدگاه تازه و کمی شجاعت واسه «تفویض اختیار»، از نتیجه ای که حاصل می شه، متعجب می شید!
“