پایان نامه کمالگرایی و سرسختی و رضایت زناشویی
پایان نامه کمالگرایی و سرسختی و رضایت زناشویی
از دید کوباسا و همکاران (2014) در واقع ، سرسختی ساختار واحدی است که یکپارچه سازی مولفه هایش می پردازد ، به عبارت دیگر سرسختی تمایز های مولفه هایش را از بین می برد و در آنها یکی یکی همگونی ایجاد می کند و ویژگی شخصیتی سرسختی نگرش درونی خاصی را به وجود می آورد که شیوه رویارویی افراد با مسائل مختلف زندگی را تحت تأثیر قرار می دهد ، همچنین سرسختی باعث می شود که فرد استرسرو ها را به صورتی واقع بینانه و با بلند نظری مورد توجه قرار می دهد. همچنین سرسختی زائیده دانشی است که بر مبنای آن شحض به منابع بیشتری برای پاسخ گویی به استرسور های دسترسی پیدا می کند. در نهایت سرسختی باعث پژوهش دیدی خوشبینانه نسبت به استرسور ها می شود. بعبارتی صفت مبارزه جویی فرد سرسخت را قادر می سازد تا حتی حوادث نا خوشایند را بر حسب امکانی برای یاد گیری نه برای ایمنی در نظر بگیرد و تمامی این جنبه ها باعث پیشگیری یا کوتاه شدن مدت پیامد های منفی حوادث استرس زا می شود . در واقع سرسختی سپری در مقابل برانگیختگی شدید فیزیولوژیکی در اثر حوادث استرس زا است که سیله و دیگر محققان معتقدند عامل آسیب پذیری در مقابل بیماری ها می باشد .
2-2-3-2-2 نظریه براون در مورد سرسختی
دانلود متن کامل پایان نامه کارشناسی ارشد :
از دید براون (2009؛ به نقل از شری، 2012) ویژگی های سرسختی و روانشناسی عبارتند از :
1- حس کنجکاوی قابل توجه
توانایی شناختی برای پرس و جو .
پرورش کنجکاوی و ارزش دادن به آن .
افزایش دانش و معلومات .
پرس و جوی عمیق .
2- تمایل به داشتن تجارب معنی دار .
درک تجربه
ارزش دادن به تجربه .
توانایی باز شناسی الگوی گشتالت .
تونایی نظم دادن به اهداف .
آسوده بودن و آرامش داشتن .
جرقه ذهنی پرس و جو .
3- اعتقاد به مؤثر بودن آنچه که مورد تصور ذهنی قرار گرفته است .
اعتقاد به مؤثر بودن رفتار ها .
تجارب گذشته بتواند موجب پرورش این اعتقاد شود که شخص تونایی تأثیر گذاری دارد .
تمایز گذاری .
سرسختی و اصرار .
اعتقاد زیاد به خود .
تحقق امور مورد انتظار
دانش و معلومات لازم برای انتخاب کردن .
قدرت اداره کردن
دانش کنترل شخصی .
4- انتظار این که تغییر امری طبیعی است و هر محرک با اهمیت می تواند موجب رشد و پیشرفت گردد (براون، 2003؛ به نقل از شری، 2012).
تجارب قبلی از تغییر مؤثر و کارآمد .
موافق تغییر (میزان تغییر اندک تا شدید) .
توانای شناختی برای پذیرش تغییر مهارت های اجتماعی برای دستیابی به حمایت و کمک .
محرک جویی .
تحمل بالا برای تغییر .
جستجو گر تغییر .
خود شکوفایی .
5- ابراز وجود ، نیرومندی و پر انرژی بودن .
داشتن رفتار ابراز وجود قبلی که با ادراک موقعیت همراه بوده باشد .
توانمندی فیزیکی
کنترل شخصی
خود شکوفایی .
سرسختی روانی .
6- توانایی استقامت و مقاومت .
توانمندی .
تجارب گذشته مثبت همراه با سرسختی روانی .
توانمندی ذهنی (آمادگی) .
توانایی مقابله با استرس .
دستیابی به هدف
این ویژگی های مختلف می توانند در سازگاری با وقایع استرس آور زندگی مفید باشند. منطق انتخاب این ویژگی ها ارزیابی های شناختی خوش بینانه ای است که می تواند علیرغم استرس آور بودن آنها باعث درک معنی داری و طبیعی ویژگی ها از سوی فرد شوند . با این وجود تصمیم گیری قاطعانه می تواند منجر به یکپارچگی آنان در تجارب آینده شود . به این ترتیب افراد سرسخت وقایع استرس آور را به وقایع قابل تحمل تر تبدیل می کنند( براون، 2005؛ به نقل از مادی[1]، 2014).
2-2-3-2-3 نظریه لماکی در مورد سرسختی
لماکی[2] (1982؛ به نقل از انریث[3]، 2014) پیشنهاد می کند افرادی که تفسیر های بد بینانه ای از زندگی دارند در معرض مخاطرات طبیعی هستند زیرا سیستم دفاعی بدن آنها عملکرد مطلوب ندارد . به این ترتیب وقایع استرس آوردگی به عنوان پیشرو یا پیشایند سلامت و سرسختی روانشناختی عامل تعدیل کننده در پیواستار بیماری استرس می باشد و معتقد است که که احساس پیوستگی فرد مهم ترین پیشایند مربوط به سرسختی است. وی می گوید ؛ پیوستگی شامل احساسات و پویای اعتماد است که شخص نسبت به محیط بیرونی و درونی دارد و می تواند بر احساس آنها به صورت منطقی وقایع را پیش بینی کند . چرا که بعضی از افراد از دیگران ازلحاظ روانشناختی سرسخت ترند ؟ دلیل این امر چیست ؟ دو تجربه را که احتمالاً منجر به این وضع می شود پیشنهاد می کنند. اول احتمال افراد سرسخت الگویی در پیش رو داشته اند که آنها را در زمینه تعهد ، کنترل و مبارزه طلبی سرمشق قرار داده اند و این الگو با پیامد های مثبت و سالمی رو به رو داشته اند. دوم، از آنجا که سرسختی روانشناختی را می توان یاد گرفت ، احتمالاً افراد در مواجهه با وقایع کارآمدی و کنترل بر محیط کسب کرده اند .
2-2-3-2-4 نظریه مدی و پوکتی در رابطه با سرسختی
مدی و پوکتی[4] (2009؛ به نقل از انریث، 2014) اظهار می دارند احتمالاً تجارب دوره کودکی و تعامل با والدین و اطرافیان می تواند منجر به یک شخصیت سرسخت شود. این نویسندگان در این زمینه بر جنبه های مثبت رابطه تأکید دارد . احساس کنترل می تواند ناشی از تجارب منظم و موفقیت در انجام وظایف باشد و مبارزه طلبی را می توان از طریق تجارب متعدد وتوام با تغییرات در هنجار ها برای کودک به وجود آورد، یک پیامد ویژگی سرسختی روان شناختی، حفظ سلامت در برابر وقایع استرس آور زندگی است و آثار واسطه ای و تعدیل کننده سرسختی روانشناختی به عنوان یک محاففظ اساسی در برابر بیماری عمل می کند. آثار واسطه ای زمانی رخ می دهد که وقایع رنج آور زندگی خیلی منفی تلقی نشوند و در نتیجه چندان زیانبار بحساب نیایند. در این نظریه بیان شده است که افراد با سرسختی بالا در مقایسه با افرادی با سرسختی پایین ، رویداد های استرس زا را مثبت تر و قابل کنترل تر ارزیابی می کنند و همین امر باعث می شود تا برانگیختگی های فیزیولوژیکی که در ارزیابی منفی رویداد ها ایجاد می شود و به بروز بیماری ها منجر می گردد.
[1] Maddi
[2] Lemaci
[3] Enright
[4] Medi & Pokti